A szezon kedvence: joghurtos uborkaszappan! / Favourite of the Season: Cucumber soap with yogurt


Nyári inspirációk után böngészve, rátaláltam egy igazán aktuális szappan receptre, mégpedig a Modern Soapmaking oldalon, ahol lelkesen és kedvcsináló módon bemutatják a joghurtos uborkaszappant. Joghurttal már dolgoztam (a joghurtos citromos szappanom, és a joghurtos sószappanom is tetszett), de nyers uborkapéppel még nem, így egyértelmű volt, hogy kipróbálom!

Betartottam a receptet – ahogyan csak tudtam. J Az olajokat minimalizáltam: 150 gr kókuszolaj, 150 gr házi sertészsír és 200 gr napraforgó olaj van csak benne, összesen 500 gr-nyi. A folyadékhoz (95 gr desztillált víz) csipetnyi selyem és 5 gr só is került. Az uborkát az ajánlás szerint nyersen, héjastul, apróra kockázva tettem a turmixba, majd leszűrve került a szappanmasszához (összesen 45 gr), pár kanálnyi -10 gr- finom joghurttal elkeverve.A színe alaphangon natúr, fehérbe hajló. Hogy kicsit „uborkásabb” legyen, egy kanálnyi mennyiségű masszát zöld mica porral színeztem, és lazán hozzácsurgattam az alaphoz. Lágy, finom szálas mintázatot adott. Az illatában is van egy kis csavar, szerintem a „Füge” illatolaj nagyon is passzol hozzá – nem is tűnik fel elsőre, milyen illatot is érzünk, teljesen elfogadható „uborkának”. 
A készítést, mármint az öntés utáni 24 órát megúsztuk túlmelegedés, szétválás nélkül, bár kb. a 3-4 óra tájékán fél óra hosszat biztosan csücsült a hűtőben a kis drága. :)


Most, hogy már az én fürdőszoba polcomon is van egy, és használatba is vettem, már értem miért volt olyan lelkes a leírása ennek a szappannak. Lehet szeretni – finom habja van, szép lesz tőle a bőr fürdés után, és frissítő-jókedv csináló a színe-illata. A nyári szezon egyik kedvence lesz nálam, az biztos!Köszönet innen is a receptért!


Megjegyzések