2/08/2020

Tojás szappanok 1. / Egg soaps with whole eggs

Tojás szappanok 1. 
Alcím:
A "majonézes" projekt.





Nemrégiben találkoztam egy FB bejegyzéssel és egy recepttel egy olasz szappanos hölgynél, akit Tiziana Cherubininek hívnak. Az Il sapone dei Chereubini-n osztotta meg az általa készített "Sapoyese" szappanokat, az elnevezés a szappan és a majonéz szavak kombinációjával született, mellyel a készítés során használt technikára is utal.

A tojásos szappanokról sok-sok bejegyzés, leírás, videó található a net-en, lehet szemezgetni a csak sárgája, csak fehérje vagy egész tojásos receptek között. Általában az összemixelt, felvert tojást az előkészített olajokhoz keverik, és mehet is a szokásos szappanmassza összeállítás, a többség nem variál vele sokat.
Nagyon jó részletes összegzést lehet olvasni pl. a Classic Bells / Soapy Stuff címszó alatt, az általa összegyűjtött további referencia oldalak pl. Anne L. Watson Egg Soap bejegyzése és a videók is tanulságosak.

A tojás szappan szerethető, mert szép habja van, kíméletes a bőrhöz, gondolhatjuk hogy extra zsíradék vagy kollagén van a szappanban - de lehet egyszerűen csak érdekes hozzávaló.

A fontosabb ajánlások a tojás adalékos szappanokhoz, hogy lehetőleg kerülendő a fel- vagy túlmelegedés, ezért az alapanyagokkal is szobahőmérsékleten dolgozzunk. A másik, hogy a tojás súlyát bele kell kalkulálni a szappan receptbe, a folyadék mennyiségnél mindenképp.

Ebben a receptben az újítást úgy érjük el, hogy a tojásokkal és olajokkal egy majonéz készül, amihez kerül a lúgoldatos folyadék rész.
A majonézes tojás szappan tehát egy híg majonéz készítéssel kezdődik, a tojáshoz cseppenként, majd vékony sugárban adagolt, szoba meleg olajokkal, pici sóval, némi ecettel. Fél adag szappanmasszát terveztem (ha balul sülne el, legalább nem pazaroltam el annyi alapanyagot...) így 250 gr-nyi olajokkal és 1 tojással, 15 gr almaecettel, kiskanál sóval így nézett ki a cucc a keverőtálban.



Az előkészített lúgoldatot ezután kevertem hozzá, amit szintén előtte hagytam jól kihűlni. *itt elrontottam a receptet, mert nem vontam le a használt víz mennyiségéből a tojás súlyát, hanem ugyanannyit tettem bele mint az alap receptjeimnél, de ez a víz többlet végül szerencsére nem okozott galibát.  Nem használtam a botmixert, csak kézi habverőt az elvegyítéshez. Illata édesnarancs, citromfű és cédrus illóolajok kb. 3-3 ml mindegyikből. Szép homogén massza lett, picit talán zselésebb.

Gyorsan formába öntöttem, és a kocsonyás jelleg tovább fokozódott, picit gumizselés lett a massza. * Lehet, hogy a többlet folyadék mennyiség miatt?



Kb. fél óra pihenés után látszott némi aprópöttyös folyadék kiválás a tetején, ami csak víz volt szerencsére, másnapra már nem volt nyoma. Egyébként ellenőrizni szoktam pH papírral, nem-e véletlenül lúgkiválás a ludas, akkor sajnos újratervezés lett volna a sorsa.



A formából nagyon szépen ki lehetett szedni, kemény állaga lett. Nem takartam le semmivel, nem is melegedett át. Illata is megnyugtató citrusos fanyar, semmi undok buggyant tojás szag... A színe egyenletes, világos pasztell sárga, szerintem nagyon csinosak lettek. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése